Installatietips Brandstofpompen

Hier vindt u enkele installatietips voor uw brandstofpompen. We raden u ook aan de bijgeleverde handleiding grondig door te lezen alvorens u de pomp installeert.

 1. Het debiet van het pistool moet minstens even groot zijn als het debiet van de pomp. Hierdoor beperkt u drukval en belast u de pomp niet onnodig.
 2. De aanvoerleiding moet een spiraalslang (of vaste buis) zijn van minstens diameter 1″ BSP. Deze slang moet zo kort mogelijk zijn en zo weinig mogelijk bochten hebben. Dit met een maximale horizontale afstand van 5 meter en een opzuighoogte van 2,5 meter.
 3. Gebruik steeds vloeibare Teflon en/of schroefdraadafdichting Geel (bv. Loxeal 58-11) voor het afdichten van de schroefdraad. Gebruik nooit vet, vlas, kemp of Teflon Tape, omdat deze niet bestand zijn tegen olie of mazout.
 4. Gebruik steeds een filter onderaan in de tank met of zonder terugslagklep. Hierdoor voorkomt u dat de aanvoerleiding terug afloopt en de pomp heel even kan droog draaien en bijgevolg kan vastlopen. Installeer de filter op minstens 10 cm van de bodem om te voorkomen dat er vuildeeltjes of water opgezogen word.
 5. Kijk voor ingebruikname het pomphuis na op eventuele vuildeeltjes.
 6. Een niet zelfaanzuigende pomp dient opgegoten te worden. ook bij gebruik na lange stilstand dient dit te gebeuren.
 7. Een slechte afdichting van de aanzuigzijde kan leiden tot het zuigen van lucht, hierdoor kan uw automatische pistool steeds afslaan. Dit kan ook een steeds terug aflopen van de aanvoerleiding veroorzaken.
 8. Het opgegeven debiet is datgene in vrijloop. D.w.z. zonder rekening te houden met de drukval die veroorzaakt word door pistool, pomp, teller en leidingen. Het werkelijke rendement is gemiddeld 7% lager.
 9. Maak bij benzinepompen enkel gebruik van een speciale benzineslang die men kan aarden. ook de andere onderdelen dienen te worden geaard.
 10. Het is verboden benzine en andere explosieve vloeistoffen te gebruiken voor mazoutpompen.
 11. Bij de eerste ingebruikname is het sterk aangeraden +/- 50L te tanken zonder gebruik van een automatische pistool; dit om de leidingen te spoelen en eventuele metaal en/of vuildeeltjes te verwijderen en om het voortdurend afslaan van het pistool te voorkomen. Men dient de afvoerslang zonder het pistool terug in de tank te hangen en de +/- 50 liter terug over te tanken.
 12. Met de schroef aan de onderzijde van de tellers kan u deze bijregelen. Opgelet, pompen blijven een afwijking hebben van +/- 3% bij gebruik van mazout.
 13. Garantie: deze is enkel geldig bij installatie door een erkend bedrijf.
 14. Opgelet! Nadat het pistool is afgeslagen mag de pomp niet langer dan 1 minuut in bypass blijven draaien.
 15. Opgelet! Het is aan te raden tijdens het tanken het pistool vast te houden. Zo kan u in geval van falen van de installatie alles onmiddellijk uit om in geval van falen van de installatie alles onmiddellijk te kunnen uitschakelen.
 16. We raden u aan steeds een vuilfilter in de tank te plaatsen. Ook kan u achter de pomp een vuil- vochtfilter plaatsen. Zo voorkomt u dat er vuildeeltjes in uw apparatuur komen.
 17. Wij raden u aan de bijgeleverde handleiding goed door te nemen. Hierdoor kunnen fouten en eventuele problemen voorkomen worden.

Kan u niet vinden waar u naar op zoek bent? Heeft u een vraag? Bent u op zoek naar professioneel advies? Aarzel niet ons te contacteren en dan helpt ons professioneel team u met veel plezier verder.